Feeds:
Posts
Comments

We have moved to a new homepage & address.

http://www.themomentsnatcher.com

Thank you for visiting.

Advertisements

Little bit deeper…

So aku nak sambung balik la cite, perjalanan aku dlm dunia wewdding journalism ni. Aku harap korang yang baca ni x ternanti-nanti. Ceeewah! Mcm bess la sgt story aku. Biasa la awal2 dlm dunia blogging. Dok sorang menaip, berangan, syok sendiri pon ade gak rasanya 😛 . But anyway, lepas je shoot wedding kat Rumah Puspanita, aku dah mula rasa gian. Malam tu gak aku bukak forum, carik laa kalo ade2 yg nak offer tagging. Aku nak follow. Alhamdullillah, ade. Ape nama photographer ni, aku dah lupe. X silap aku nama dia Ejat dari Bangi/Putrajaya. Muka jawa2 gitu. Bukan aku sorang je yg tagging, ade lagi sorg Amyrol. Esok harinye terus shoot. Kat B.B.Bangi jee….

DSC_0078
DSC_0219 (Large)
DSC_0583 (Large)
DSC_0575 (Large)

Taking small steps..

Lagi dalam aku godek2 bidang photography ni, aku noticed that capturing people faces is my thing. Saat2 camtu la ko nk rakam dlm hidup ko. So aku pikir wedding is the best training ground ko nak capture those happy moments. Tapi ko xde pengalaman, xkan nak senang2 shoot wedding org. I believe that being a wedding photographer bears a big responsibility. Pengantin berbelanja bnyk utk baju, pelamin, kenduri, mkn, hantaran & etc hanya utk memeriahkn 1 @ 3 hari yg xkan berulang kembali ( kalo kawen lagi sekali kawen 2 ke tu lain cite). Photographer @ videographer laa finishingnye. Org nak tengok dlm gamba atau movie sebagai kenangan bukan shj utk pengantin, tp utk family, sedara termasuk jugak utk bakal anak2 cucu2 diorg. Kalo gambo cam haram… mau x bengang pengantin huhuhuh.

So aku join la multiple forums. Nak tengok contoh2 gamba wedding melayu ni. Banyak aku belaja, ramai yg baik hati, share guide & step by step utk amek gamba, gamba2 wajib, moment2 penting. Tapi biase laa dok membaca je, practical xde mmg x guna gak. Lagi2 aku ni mmg susah nk membaca, baca pon takat komik, magazine, internet. Bende2 yg x mendatangkn faedah la org kata. But anyway aku cross laa ade satu posting ni, “Tagging”!

Inilah titik permulaan aku dlm wedding photojournalism, aku tagging dgn Zubir, Photographer dr Bangi. Job assigned was in Rumah Puspanita nearby Dewan Bahasa Pustaka. First wedding event yg aku shoot. Jgn gelak tau!

Shakir Mohamad aka Ake-kun
Sole Photographer
“the Moment Snatcher”
Tel / Fax 03-87361445 / 012-2929314
Email : shakir.mohamad@gmail.com
Website : http://www.akekun.wordpress.com
Gallery : Http://www.flickr.com/akekun
YM : shakir.mohamad@yahoo.com

Open your Eyes…

Ni aku nak share dgn korang, camne bebalnye dulu aku shoot gamba. Seingat2 aku, memang aku x pernah terpikir yang aku ni minat photography. Aku sedar yg diri aku ni mmg suka berangan & act macho cool depan camera. Tapi nak memetiknya x reti. Tambahan lagi aku ni memang x penah ade camera digital.

maulidtensai (Large)

Ade la zaman2 sekolah menengah kat Maahad Hamidiah dulu, bapak aku hadiahkan aku Camera Pentax (film) sebelum gi umrah and nak dipendekkan cite camera tu rosak. Time convo UIA pon struggle gile pinjam camera org. Maklumla ‘Student’….mane mampu. pulus tarak.

Picture 019

Bile time aku keje kat jepon buat seketika,baru aku sedar penting ade camera. nak rakam perjalanan hidup aku diperantauan. Dah for sure parent aku rindu nk tengok anak paling hensem diorg ni. Buahahahahaha! Aku beli Canon Powershot pastu aku jual balik sebab aku berkenalan dgn 1 family ni, baik diorg ni Abg Din & Kak Yin. Abg Din ni bosan2 bawak aku jenjalan kat Tokyo sambil bawak DSLR dia. Dia la yg racun aku. Aku pulak dok tadah je. Abg Din pakai Canon Rebel XTi. Menatang haram model ape XTi??? Kalo korang nak tau ini model name kat jepon, kalo worldwide market 400D ke 450D…aku x pasti sgt.DSC_0775_2

Tp mesti korang perasan, nape aku x pakai Canon?? Hahahaha secara terus terang aku ni suka memberontak sikit. Org pakai Windows, aku pakai Mac. Org main Sony PS aku main Nintendo GC,Wii, DS, Gameboy. Org pakai Honda aku pakai Toyota. Macam tu laa. So aku pakai laa Nikon D40. First camera aku. kena racun dgn kenrockwell. Tapi jgn la salah phm, bukan aku anti sgt, kalau aku diberi peluang pakai Canon, for sure aku target 5D / 5D MK-II.

DSC_0820

Abg Din introduce aku forum Photoskool. Aku pun join. Mula2 aku x pandang sgt CS / Photoskool nak taip address pon mcm nak x nk je. Biase la mind set ni dah fix, asal berkait ngan Melayu je mesti aku anggap cam poyo. Contohnye, drama@movie… Cicakman, Mr.Mama, Kliwon….sure you guys already know why I highlighted these…. Ntah camne aku terdetik aku enter website CS… mungkin intro dia kot buat aku meremang lagi2 dgn suara Zainal Abidin menyanyi…..My Eyes were wide opened!

 

Shakir Mohamad aka Ake-kun
Sole Photographer
“the Moment Snatcher”
Tel / Fax 03-87361445 / 012-2929314
Email : shakir.mohamad@gmail.com
Website : http://www.akekun.wordpress.com
Gallery : Http://www.flickr.com/akekun
YM : shakir.mohamad@yahoo.com

A New Beginning…

Introducing… my OLD Blog. huhuhu memang dah berkurun nak start blogging nih. Sejak balik dari Jepun, memang dah x update2. Bukan ape xde cerita menarik pun nak di’share’. Seronok rasanya nak start semula blogging ni. Tapi post blog ni merupakan satu titik permulaan bagi career aku sebagai ‘ehem’ ‘ehem’. Biase la dok keje makan gaji kat Toyota mmg x cukup. Nak xnk mmg kena ade side income untuk support perut aku, anak & bini…. aku sebut ape tadi?? anak??? belum lagi… tapi mmg aku mengharap & berdoa selalu, mudah2an murah rezeki nanti. Paling kurang pon boleh la teman isteri tercinta time2 aku pegi photoshoot wedding sebagai …’ehem!’……….’ummm’……………….

the MOMENT SNATCHER!!!

😛 Meremang tak bulu roma? kakakakaka 😀

Drifter

Drifter

 Eh…. tersilap gamba la pulak… ni zaman2 aku jadi seorang drifter tersohor kat jepon dulu.

Ready4Action

Ready4Action

 Aku akan start upload gamba both kat blog & flickr dalam masa terdekat.

Shakir Mohamad aka Ake-kun
Sole Photographer
“the Moment Snatcher”
Tel / Fax 03-87361445 / 012-2929314
Email : shakir.mohamad@gmail.com
Website : http://www.akekun.wordpress.com
Gallery : Http://www.flickr.com/akekun
YM : shakir.mohamad

I have been thinking about buying a Mac for quite sometime now. Well, last night I fell off my wallet and did exactly that. So, i’ve been using Microsoft operating systems since the days of Windows 3.1/95 till Vista came out, now I am now the proud owner of a Macbook Pro.I have a few reasons for wanting to pick up a Mac:Ever since the hemisphere iMac came out I admit straight up that I was hooked. With the TV ads and family oriented photo album, people’s emotions carved into the the the gorgeous iMac LCD display, I knew that this is the kind of a PC for me. The “DIGITAL HUB!!!”.I wanted a desktop actually, so I’ve been eying on the aluminum iMac for quite awhile during the 6 moths training in Japan. It is a damn sexy PC beast. I heard that the hardware gonna be updated with new processors which runs cooler and more powerful graphic card so I waited. Unfortunately, there aren’t any official news regarding the updated, only rumors. Continue Reading »

Really need that shot!

I’ve been pushing my friend here(above) to get a Nikon DSLR rather than the Sony Alpha 200. Typical me, obviously I’m an Anti-Sony guy. But anyway, he ended up with a higher end DSLR compared to Continue Reading »